Over Hans (Hendrikus Cornelis) van der Hoog van 21 juli 1947

Dan moet ik eigenlijk ook maar een verhaal over mezelf maken : een (kort) verhaal over Hans van der Hoog.

Eigenlijk is dan niet juist - ik heb ontdekt dat ik nog een naamgenoot heb. Hij heet dus ook Hans van der Hoog en we zijn dus ergens familie. Deze Hans woont en leeft in Duitsland, hij heeft notabene hetzelfde gedaan als ik ook iets met fysieke training.

Maar ik ben geboren als Hendrikus Cornelis van der Hoog en vernoemd naar mijn opa en naar zijn opa. Mijn vader werd Ewout genoemd en was vernoemd naar de vader van mijn opa, enzovoorts. Gelukkig kreeg ik een officiële roepnaam in mijn geboorte-akte : Hans. En dat allemaal op 21 juli 1947 terwijl mijn vader in Nederlands Indië was gelegerd om de oliemaatscahppijen een beetje te helpen - zijn oorspronkelijke militaire opdracht werd in Batavia ingetrokken, maar hij mocht niet naar huis. Mijn vader kreeg een telegram toegezonden met de mededeling : "thans geboren, ons kindje" . Toen wist ie nog niet dat ie miij had. De telegrafist had aan mijn naam een't' toegvoegd.

Ik weet wel van papa dat ie het ondanks zijn onwetendheid wat het was, goed gevierd heeft. Zal ook wel met veel muziek gepaard zijn gegaan - want eigelijk deed ie dat steeds meer daar. Er zijn foto's van hem zijin zijn band die zal ik nog eens gaan scannen.band-papa-balikpappan 78661

Aanvankelijke heb ik bij mijn grootouders ingewoond aan de Roderijschestraat 63 en in 1952 net na de geboorte van mijn zusje Ineke zijn we verhuisd naar Heijplaat. Het dorp van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij - in een nieuwbouwwoning aan de Streefkerkstraat, bijna alle straten werden vernoemd naar door de RDM gemaakte schepen.

OpHeijplaatde lagere school doorlopen en later vanuit Heijplaat altijd gefietst naar de Middebare schoolCharlois Lyceum. Zelfs daarvanuit gestudeerd aan de Haagsche Academie voor Lichamelijke Opvoeding (HALO)en vanaf mijn 15e jaar gefietst naar de roeiverniging aan de andere kant van de stad : RV Nautilus in Hillegersberg. Daar heb ik mijn toproei-jaren beleefd en nu ben ik lid vanKNR&ZV De Maas.

Voordat ik verder met mijn verhaal ga, zet ik hier neer in een overzicht een deel van mijn cv dat ik later veelvuldig moest gebruiken om verplicht te moeten solliciteren.

Opleiding, H.B.S.‑B te Rotterdam (diploma in1966), ‑ Academie voor Lichamelijke Opvoeding te 's Graven­hage, (akte MO‑P 1970), ‑ Academie voor Fysiotherapie te Utrecht (akte in 1977), Faculteit voor Bewegingswetenschappen, Vrije Uni­versiteit te Amsterdam hoofdrichting: functionele anatomie & inspanningsfysiologie (propedeuse in '85,- '89), Sportfysiotherapie te Zeist (diploma in 1982).

Specifieke Opleiding: eerste semester van Certified Cisco Network Instructor, Upgrade Windows NT4 to Windows 2000 (10-2000), Cursus tot MCSE / docent MCSE bij SPC Training te Utrecht (5/97 – 12/97), Hoger Management in de Sport, Sport Management Insti­tuut - Rijksuniversiteit Groningen (1994), Dbase IIIplus & Symphony ('89 Rekencentrum TU Delft); Event Management and Marketing ('89 Papen­dal), Cursus Onderwijs Mana­gement (1987), Cursus voor Konditietraining Roeien (1971), Cursus voor Coaches, beginners en gevorderden (1977,19­82)

Verder heb ik nog wat andere dingen gedaan in mijn voorgaande jaren:

Bestuurlijke Ervaring: 1995 – 1996 Commissaris STK-beleid ZuidHollandse RoeiBond, 1989 – 1993 Voorzitter ZuidHollandse RoeiBond, 1982 – 1990 lid van werkgroep Wetenschappelijk Onderwijs van de KVLO, 1980 –1991 Lid van Raad van Advies van Proteus (studentenroeivereniging Delft), 1978 – 1989 Paramedische organisatie 100 km roei-marathon, 1974 – 1989 maandelijks advisering besturen studentenverenigingen Laga en Proteus (roeien), Stip en DSBSC (softbal), 1973 – 1985 organisatie van de enige bedrijfsroeiwedstrijd in Nederland : Mees en Zoonen Regatta

Sportervaring : In mijn jeugd leren turnen, zwemmen, roeien, zeilen

1965 – 1972“top” – roeien in 1x en 2x, diverse uitzendingen naar internationale wedstrijden, 1973 volleybal in competitieverband, sinds 1972 regelmatig jeugdploegen gecoached tot topniveau, 5 jaar een veteranen-8 gecoached bij R&ZV Gouda, 2 jaar een veterinnen-4 gecoached bij R&ZV Gouda, sinds 1972 actief veteranenroeier van RV Nautilus en KR&ZV De Maas, in 1x, 2x,2-, 4x en 8+ (in de zgn. ”Scullers8”), 1974 – 1990 veel ploegen en besturen begeleid en gecoached bij het roeien, dames volleyballen, softballen en atletiek, 1976 – 1983 competitietennis bij TV Moordrecht, tot op heden roeiend door het land 

Vrijwilligerswerk: 1972 – 2003 coachen van jeugdploegen bij diverse roeiverenigingen, met een frequentie van 2 tot 7 keer per week en begeleiding naar roeiwedstrijden, buitenlandse uitzendingen, botenvervoer., 1984 – 1988 balvaardigheidstrainingen aan de jeugd bij TV Moordrecht, 2004 – 2007 gymnastiek geven op de twee lagere scholen in mijn huidige woonplaats, instructie geven op RV De Geeuw.

Nou dat zijn alleen maar een stel droge feiten. Hoe het was, wat ik erbij voelde en vooral wat ik eraan heb gehad staat er niet bij. Dat kan ik hier vertellen.

M'n HBS-tijdwas matig leuk, tot ik in de derde klas terecht kwam en ik toetrad tot het schoolbestuur. Daar heb ik in de achtergrond veel jazz-voorlichting gedaan in kleine werkgroepjes, en met het hele bestuur een zomerkamp op de fiets in Putte NB. Dat was maar één jaar en toen vond ik dat ik wat anders moest gaan doen: ROEIEN - ik werd lid van RV Nautiulus in Hillegersberg. Dat was een fantastische tijd. Eindelijk maakte ik vrienden en vriendinnen en ging ik met ze wedstrijdroeien als jongetje van 16 jaar. Meedoen aan outdoortrainingen en indoortrainingen (er was toen een toproeier van Nautilus - Martien Krijgsman, beul van een vent die Jan Wienese bijna wist te verslaan) en in die indoortrainingen moesten we het oa opnemen tegen Martien Krijgsman. Pfffff, dat was zwaar.

Maar dat heeft wel gezorgd voor een stevige ontwikkeling en ik bleek goed te kunnen skiffen en werd na 1 jaar Nederlands Kampioen Jeugd 1x overnaadse skiff. Dat zijn hele zware boten!! (ik moet eens wat oude foto'tjes scannen!)

Academie tijd:was een tijd van trainen en trainen en studeren en gelukkig werd ik ook bij de Senioren in het roeien steeds bekender. Zo ging ik een keer (voor de radio-reporter) door de bocht van een lange-afstadswedstrijd (7,5 km) en daar uitte die verslaggever zijn grote verbazing over, hoe goed ik dat deed en hoe ik daar veel andere roeiers inhaalde. En toen werd het voetballen ingeschakeld. Maar toch ahdden veel klasgenoten dat opgevangen, want die wilden allleen maar voetballen horen. Dat heeft voor enige waardering gezorgd op de HALO, en ik kreeg al ras een zgn "topsport"paspoort - kon ik tentamens doen wanneer dat goed uitkwam, daar heb ik goed gebruik van gemaakt.

In die tijd werd ik door een tegenstander te verslaan uitgenodigd met hem in een dubbeltwee te zitten door de grote Steven Blaise (was toen coach bij de KMA) en samen metAad Onderwater(Kolonel vd Luchtmacht, toen nog niet ) heb ik wat goede wedstrijden geroeid voor de Nederlandse vlag. Het begin van mij topsportcarrière.

Die langeafstandwedstrijd is op de Amstel en wordt nu nog steeds deSkiffheadgenoemd en die zal ik in 2016 voor de50steachtereenvolgende keer roeien.

positie 19
positie 16
positie 17
positie 18

Additional information