Ewoud van der Hoog, scheepstimmerman

Ewoud van der Hoog, scheeptimmerman en eigenaar van een scheepstimmerwerf "Hollands Trouw" in Maassluis.

Ewoud van der Hoog werd geboren op 18 januari 1789 in Willemstad, waar zijn vader en moeder woonden, dat waren Arij Ewoutsz van der Hoog en Heiltje van der Klift. Ewout was kind van een groot gezin,  achtereenvolgens waren er de volgende broers en zussen : Ariij, Maria, Haidenberg, Ewout, Arij , Magteldje Maria en Maria Machteld. Ewout is op 5 november 1819 getrouwd met Johanna van Kooten in Maassluis. Ewoud is overleden op 25-10-1857 in Amsterdam, en Johanna op 25-3-1860 ook in Amsterdam.

Dat verhuizen naar Amsterdam komt omdat Ewoud en zijn zoon Arie eerst zijn gaan samenwerken met een werf in Amsterdam en die later hebben gekocht. Arie van der Hoog (7-4-1823) is op 24-6-1847 getrouwd met Petronella Pronk (5-1-1827) in Maassluis. Arie is overleden op 3-1-1877 in Edam en zijn vrouw is op 9-2-1879 in Amsterdam overleden, zij kregen drie dochters Johanna, Adriana en Jacoba.

Van diverse bronnen heb ik de volgende informatie over hem :

 • Op de scheepstimmerwerf Hollands Trouw, van den scheepsbouwmeester E. van der Hoog, te Maassluis, is den 2 dezer geregeld van stapel geloopen het fregatschip Europa, groot 650 lasten, gevoerd door den kapitein D. G. Niesen, voor rekening van de heeren A. van Hoboken en Zonen, te Rotterdam, voor welke op dezelfde helling weder de kiel werd gelegd voor een fregatschip ter gelijke grootte, genaamd Rotterdam. 
 • Den 22 Mei te Maassluis van de werf Hollands Trouw scheepsbouwmeester E VAN der Hoog het fregat Rotterdam groot 650 lasten gebouwd voor rekening van de heeren A vm Hoboken en Zoonen te Rotterdam zullende worden gevoerd door kapitein P Vis 
 • in het scheepvaartmuseum is een 'stuk' bewaard betreffende dit Koopvaardijfregat "Europa"  

  Algemeen- en lijnenplan van koopvaardijfregat 'Europa'.  inventarisnummer2004.4894  in Het Scheepvaartmuseum  ,  maker is Hoog, Ewoud van der  scheepsnaam : Europa,  fregat,  koopvaardijfregat    datum1840   trefwoorden   technische tekening,     lijnenplan,              algemeen plan  omschrijvingSpantenraam, waterlijnen, zijnaanzicht met boegspriet, tuigage, dekken, kiel- en stevenconstructie van het koopvaardijfregat 'Europa'. Lengte over stevens 46,72 ellen, wijdte binnen de huid 12,10 ellen en holte in het ruim 6,77 afmetingen hoogte 64 cm breedte 153 cm 

 • Het koopvaardijfregat ‘Europa’
  onder kapitein J.G. Tromp van A. van Hoboken & Zonen uit Rotterdam, op weg van Batavia naar Amsterdam en geladen met koffie en suiker, strandt op de Westerse eilanden en zinkt. De bemanning kan hierbij worden gered.

  Bron: W.A. Poort: ‘Een maritieme legpuzzle anno 1856′ in: ‘DBW’ jrg. 54 nr. 10 (1999)

 • visch-sloep EwouodvdHoog1

  titel

  Litho getiteld 'Visch-Sloep' voorstellende een vissloep of beugsloep van Pernis naar tekening uit ca. 1830 van Ewoud van der Hoog, gemaakt door Saskia Bon, genummerd litho 8/10, datering 1991. 

  museum

  Museum Vlaardingen  

  maker

  Bon, Saskia 

  scheepsnaam

  vissersschepen,  beugsloep 

  trefwoorden

  scheepsportretten,  sloepen,  beugsloepen 

  omschrijving

  Litho getiteld 'Visch-Sloep' voorstellende een vissloep van Pernis, opschrift 'Tek.nr 7+8 lijst tekeningen v.d. Hoog, Visch-sloep van Pernis ca. 1830 werf "Hollands Trouw" Ewoud van der Hoog, Maassluis', zijaanzicht, dwarsdoosnede, lijnenplan, rechtsboven een afbeelding van een vissloep onder vol zeil, litho 8/10 eigen druk. 

 • visch-kotter EwouodvdHoog1

  titel

  Litho getiteld 'Visch-Kotter' voorstellende een kotter van Maassluis, naar tekening uit ca. 1850 van Ewoud van der Hoog, gemaakt door Saskia Bon, ongenummerde litho uit oplage van 20 stuks, datering 1991. 

  museum

  Museum Vlaardingen  

  maker

  Bon, Saskia 

  scheepsnaam

  vissersschepen,  kotter

  trefwoorden

  scheepsportretten,  kotters 

  omschrijving

  Litho, dubbelzijdig met dezelfde afbeelding afgedrukt, getiteld 'Visch-Kotter' voorstellende een kotter onder zeil van Maasluis, opschrift 'Nr. 33 (lijst scheepstekeningen v.d. Hoog, Visch-kotter van Maassluis ca. 1830 werf "Hollands Trouw" Ewoud van der Hoog, Maassluis, Lengte: 17.45, Breedte 4.65', zijaanzicht, dwarsdoosnede, lijnenplan, rechtsboven een afbeelding van een kotter onder vol zeil, 'litho Vischkotter, oplage 20 Saskia Bon 1991. 

 • In het Scheepvaartmuseum is eveneens gevonden een 'stuk':Kasboek scheepswerf E. van de Hoog, 'Hollands Trouw'  uit   ca. 1800.  Grotendeels blanco. Boven de pagina's staat 'Amsterdam', de werf van E. van der Hoog was gesitueerd in Amsterdam en Maassluis. De werf Van der Hoog ('Hollands Trouw') was in de 18e en 19e eeuw een vooraanstaande werf voor de grote zeilvaart.
 • Uit een verhaal over een burgermeester van Maassluis - Ary Roest is het volgende fragment Uit eerdergenoemde notulenboek van de rederij blijkt dat Ary Roest zich heel actief bezighoudt met de rederij, al blijft verhuld in hoeverre zijn aandacht verdeeld is tussen deze rederij, zijn eigen schip en de gemeentelijke zaken. Na enkele jaren worden nieuwe schepen besteld. Te bouwen op de helling van Ewout van der Hoog die sedert 1818 heel actief is in Maassluis en naast vissersschepen ook fregatten en barken voor de koopvaardij bouwt.
  Via de notulen van de directievergaderingen zijn we getuige van gesprekken tussen Ary Roest en scheepmaker Ewout van der Hoog over het type schip, de prijs en de levertijd. Bron, klik hier

 • In 1853 nam Gijsbertus Hermanus Uitdenbogaardt de werf over van Ewoud van der Hoog. Hij werkte samen met zijn zoon Simon.
  Onder zijn kleinzoon is de werf gefuseerd met 's Lands Welvaren te Vlaardingen.

 

 •  De scheepswerf waar Ewoud en later Arie in Amsterdam terceht kwamen (ik heb nog nergens een koopakte kunnen ontdekken) was de Scheepswerf Koning William aan de Hoogte Kadijk 145B in Amsterdam. Die scheepswerf bestaat nu nog, klik maar hier voor de website van die werf.scheepswerfKoningWilliam-anno2014
 • Aktedatum 09/12/1853
  Aard van de akte verkoop
  Naam notaris Louis Mijnard van Kruijne
  Toegangsnummer 110 Notarissen
  Inventarisnummer 0020
  Inzien
  Omschrijving
  1 Jan van der Sluijs scheepsreder wonende Zwartewaal als gemachtigde van
  Jacobus Dirkzwager zeilmaker wonende Maassluis,
  Arie van der Wind hoekmaker wonende Vlaardingen,
  Arie Buijs particulier wonende Abbenbroek,
  Johannes Bernardus Wehrbring smid wonende Hellevoetsluis en
  Jillis Kortenbout timmerman wonende Zwartewaal en
  Marinus Schutter winkelier wonende Maassluis
  als mondeling gemachtigde van Ewoud van der Hoog particulier wonende Willemstad.
  Zij verkopen in het openbaar een aan hen gemeenschappelijk toebehorende vissloep genaamd Johanna Maria Jacoba met de daarbij behorende volledige inventaris gebouwd in 1829 te Maassluis door voormelde Ewoud van der Hoog.
  Het schip wordt gekocht door Johannes Meijer Veerman secretaris van en wonende Middelharnis om 4312 gld.
  Vindplaats Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg
 • Aktedatum 28/01/1847Aard van de akte inventarisNaam notaris Dirk Arnold Kraijenhoff van de LeurToegangsnummer 110 NotarissenInventarisnummer 8005
  Inzien Omschrijving1 Inventaris van de boedel in gemeenschap bezeten geweest door Jacob van der Wal, schipper te Zuidland, en diens op 14-11-1846 overleden echtgenote Katharina Helena Steenhoven. Er is één dochter, Magdalena van der Wal, geboren op11-11-1829. Toeziend voogd is Jan de Jong, bouwman te Simonshaven. Volgt opsomming van huisraad, kleding en sieraden. Tot de boedel behoort een poonschip 'met treil en zeil' , genaamd de Jonge Magdalena, geschat op f 2800 en met gelijk bedrag belast tbv Ewout van der Hoog, scheepmaker te Maassluis. Er is verder een schuld van f 800 wegens geleverd bier.Vindplaats Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg

 

 Tot zover een verhaal over Ewoud van der Hoog, een verre verwant van mij. 

positie 19
positie 16
positie 17
positie 18

Additional information