Ik ga hier wat meer vertellen over mijn zoektocht naar  "Van der Hoog" jes.

Jaren geleden ben ik hiermee gestart omdat ik mijn achternaam wel een beetje vreemd vond. Het woord 'Hoog'  zegt eigenlijk helemaal niet zo veel en wat dat 'van der' dan te betekenen zou hebben?? Mogelijk dat mijn vader iets suggereerde dat het van gegoede familie kwam, een familie met een familiewapen. En die heb ik gevonden!!

Wat daarmee samenviel was eigenlijk mijn aanvankelijke gebruik van het internet voor bijv de roeiuitslagen. Door het zoeken op roeien en mijn naam kon ik mijn eigen naam steeds makkelijker terugvinden, met name in de uitslagen. In eerste instantie voor de uitslagen van de roeiwedstrijden,  de naam en reclame van Dr van der Hoog dook natuurlijk ook al snel op. Daarvan zeiden wij vroeger altijd dat we daar geen familie van konden zijn en het "zal de zwarte tak wel zijn". Het tegendeel heb ik inmiddels gevonden.

Een oom van mijn moeders kant (Oom Nico Lodder) heeft zoiets ook gedaan - een stamboom gemaakt van zijn voorouders (de familie Lodder startende bij zijn oom Bruis), hij was toen al gepensioneerd. En heeft dat aanvankelijk op de 'ouderwetse' manier gedaan en wellicht moeten doen: het letterlijk bezoeken van de gemeentelijke archieven. Dat leverde hem en Tante Hennie wel veel reisjes op naar wat onbekende plaatsen. Maar daar is een prachtige stamboom en vooral een prachtig verhaal uit voort gekomen. Ik denk dat Oom Nico nu ook wel wat meer op de computer doet en via internet zoekt.

Zo'n zoektocht hield mij wel een beetje tegen, ik had niet direct de tijd en de zin om echt in archieven (microfisches) gaan zitten zoeken. Daar krijg je natuurlijk wel meer informatie uit, dat wel. Het verhaal van microfiches is inmiddels wel achterhaald want alles wordt dermate geautomatiseerd dat ook de oorspronkelijke documenten soms letterlijk via internet zijn terug te vinden. Het zoeken naar voorouders is inmiddels heel erg populair geworden en allerlei gegevens worden gedigitaliseerd. Soms zijn deze vrij in te zien via internet, soms zit er een betaling aan vast.

De gegevens die je kan vinden via allerlei zoekmachines zijn legio, maar daar moet je jezelf wel bij blijven afvragen waar ze vandaan komen. Dat is één van de belangrijkste dingen bij het neerzetten van de resultaten van je zoekopdracht, bij het maken van de stamboom. Want diverse mensen zoeken op internet, vinden er iets, publiceren dat vervolgens met soms een verhaal erbij, en niet altijd wordt de bron vermeld. En bij al dat geschrijf (getik op de computer) worden natuurlijk lees- en schrijffoutjes gemaakt. Ook worden gegevens wel eens geïnterpreteerd naar inzicht van de zoeker en dan krijg je al gauw gegevens na een zoekopdracht die elkaar tegenspreken, maar gelukkig iets vaker aanvullend.

Helaas is de digitale monitor, een zoekopdracht die konstant voor de gebruiker zocht, verleden tijd. Want die heeft mij aan veel gegevens geholpen die ik niet zelf hoefde te zoeken alleen moest gaan combineren en in een zgn stamboom-programma gaan zetten. Ik gebruik sinds jaar en dag Aldfaer, hoewel ik ook wel enkele andere programma's heb geprobeerd. Dit programma blijft voor mij toch het beste werken.

Naast het bovenstaande verhaal over het zoeken naar gegevens die anderen ook al hadden gezocht en gepubliceerd (zoals ik nu ook doe). Is er een steeds betere informatie voorziening ontstaan van de orginele documenten. Die zijn als het ware stuk voor stuk gefotografeerd en kun je via een speciale 'flash'player inzien. Met name de mormonen uit Utah hebben zich daar na WOII intensief mee bezig gehouden. Gevolg is dat de originele boeken en handschriften te lezen zijn, wat een aparte sport op zich is.FireShot Screen Capture 003 - Archieven  DTB kopie Zuid-Holland Bleiswijk  Inventaris nr  1 Scan  24 I gahetNA 1658Aan de vertaling van dit stukje tekst durf ik me nauwelijks te wagen:  de vader en moeder worden vermeld (Huijbregt dircxse de Hoog.. en Barbertien Crijnen) en er zijn getuigen vermeld, waaronder een Cornelis Willemse (?) ... de Hoog(h?). Als ik hierin een fout maak dan gaat er in de stamboom veel mis. Dus ik zal gegevens via een andere bron moeten controleren. Nou op die voorzichtige manier heb ik mijn stamboom opgebouwd.

Daarnaast heb ik sinds kort andere stambomen die wellicht een gemeenschappelijk persoon hebben of niet gevonden en die wil ik ook gaan vermelden, met het doel dat anderen er op kunnen ingaan een onjuistheden of juistheden aan het licht kunnen brengen.

Tot zover over het beginpunt van mijn stamboom. De sites waarmee ik zoek zijn inmiddels legio en zal ik hieronder vermelden.

 

 

 

 

 

De naam van de website/zoekmacine  De hyperlink of het website-adres Een omschrijving of een waardering, dan wel hoe en wat.

Specifieke Friese stamboomzoekers:

Alle Friezen

 http://www.allefriezen.nl/  AlleFriezen is een website die wil laten zien wat er in de Friese gemeentearchieven, het Streekarchivariaat Noord-Oost Friesland, het Historisch Centrum Leeuwarden en Tresoar is te vinden over alle Friezen
  Tresoar  http://www.tresoar.nl/Pages/Default.aspx  Tresoar is de bewaarplaats van de geschiedenis van Fryslân.
     

 

positie 19
positie 16
positie 17
positie 18

Additional information