persoonlijk

Mijn Stamboom Website

 

 

 Op dit deel (het subdomein 'stamboom' van  www.vanderhoog.nl) van mijn persoonlijk website wil ik graag mijn stamboom presenteren. Vanaf heden ben ik teruggegaan in de tijd en ben ik gekomen tot waarschijnlijk 1695. En daar loop ik vast, wat vast wel meer genealogen overkomen.

Ik heb in mijn stamboom alleen op de achternaam, de familienaam geselecteerd. Dus daar waar dochters van der Hoog in het huwelijk treden en geen naamdragers meer zijn, ben ik niet veel verder gegaan.

Op dit deel van de website heb ik ook andere familienamen met "Hoog" erin opgenomen. Zie hiervoor een stukje over familienamen en het ontstaan ervan en over familienamen met het woord Hoog erin.  Voorzover dat door een ander niet ook in een website met stamboom is vermeld. In zo'n geval verwijs ik door naar die tak met de naam "Hoog" in de stamboom. En dat is een aardig lijstje. In de originele bronnen is het vaak erg moeilijk te interpreteren of er nu echt "van der Hoog" staat of net iets anders. Ik zal wat afbeeldingen laten zien van handschriften waar je dan de achternaam moet in zien te herkennen. Gelukkig zijn er echte genealogen (ik ben natuurlijk maar een amateur op dat gebied) die dit goed kunnen en zelfs nieuwe indexen maken waardoor de namen goed te lezen zijn.FireShot Screen Capture 003 Archieven DTB kopie Zuid Holland Bleiswijk Inventaris nr 1 Scan 24 I gahetNA 1658

Ik heb ook een  aantal kleine stambomen gevonden, en dan wel gemaakt met de juiste familienaam. Alleen staan die (nog) los van mijn eigen stamboom, die waar ik in voorkom. Wellicht komt dat nog bij brononderzoek of vind ik via een ander een dergelijke link.

 

Mijn motivatie om met de stamboom te beginnen kwam door wat lossen opmerkingen van mijn vader en zijn vader dat het "van der" wel eens iets te betekenen had, mogelijk iets adelijks en dat er zelfs een wapenschild was. Ik heb er een drietal gevonden en daar komt nog een stukje over. Voeg dat bij het feit dat het merk "Dr van der Hoog" mogelijke een "zwarte" tak van de familie was, maar waar we niets mee hadden. Vele jaren later vond mijn vader in de krant een recensie ergens van ondertekend met exact zijn naam en dat was natuurlijk ook heel bijzonder. Die naamgenoot heeft ie gevonden en kontakt meegehad. Later heb ik Ewout van der Hoog ook opgezocht, gewoon een goeie neef of achterneef van me en bijna even oud.

Doordat ik bleef wedstrijdroeien en de resultaten  op een gegeven moment ook op het internet werden geplaatst, ging ik zoeken naar die resultaten met Google en mijn achternaam. Wat ik toen tegenkwam, naast de roeiresulaten verbaasde me hogelijk en zo is het gekomen. Overigens kom ik die roeiresultaten nu niet meer tegen :).

Zo ben ik gaan zoeken en uiteindelijk vind ik het de moeite waard om onze stamboom te publiceren en daarmee vast te leggen voor mijn directe familie en natuurlijk ook voor de wat verder af staande familieleden die op de één of andere manier toch met elkaar verwant zijn. Dat hoef je vanzelfsprekend niet zo te voelen. En ik denk ook niet dat je daar een beroep op kunt doen. Soms kunnen er leuke gelijkenissen op treden. Wat in mijn directe stamboom voorkwam - zoals dat vroeger gewoon was - de kinderen werden vernoemd. Als ik dus van mijzelf terugkijk zie ik afwisselend Ewout (mijn vader) en Hendrikus Cornelis (mijn opa) terugkomen tot een flink aantal generaties terug. In mijn geval is mijn tweede naam (Cornelis) in vroegere tijden de zgn patroniem. Ik was de zoon van mijn vader Cornelis en vroeger kwam dat voor als Cornelisz(oon), ook wel zonder achternaam zoals we nu hebben.

 

 

In de stamboom  Van der Hoog komen een aantal noemenswaardige namen voor. Deze personen wil ik graag wat uitgebreider te beschrijven en apart te vermelden. Zo is daar natuurlijk de bekende Dr van der Hoog, zeg maar van het cosmeticamerk, er is een bekende Pieter van der Hoog als reder, een Ewout van der Hoog als scheepsmaker, een musicus (Eduard) en een bevlogen schrijver (Ewout), een aantal belangrijke militairen (generaals!!).  Maar ik ben geen schrijver van biografiën of levensverhalen en ik kan van mezelf met zekerheid zeggen dat ik niet goed kan schrijven. Daar zult u - lezer - het mee moeten doen, en aanvullen zou in ieder geval heel prettig zijn.

Met het softwareprogramma Joaktree heb ik de gegevens van mijn stamboom die ik verzamel in Aldfaer op deze website gezet. Helaas wordt Joaktree al een tijdje niet meer ge-updated en een ander vergelijkbaar (gratis) programma wat draait onder Joomla - de basis van mijn websites - heb ik nog niet gevonden om de gegevens te publiceren.Vanuit Aldfaer kan het ook maar volgens mij zijn dat bestanden die redelijk makkelijk te "hacken" zijn. Ik ga een poging doen om Flexitree (via de invoegingen van Aldfaer aangeboden) te integreren in plaats van Joaktree

Ook op Genealogie-online heb ik mijn stamboom gepubliceerd, daar wordt de grootte van de stamboom beperkt in de gratis versie. Zo heeft elke versie zijn beperkingen en voorlopig wil ik daar niet zoveel aan uitgeven.

Voor wensen t.a.v. de gepubliceerde gegevens, tips en aanbevelingen houd ik me aanbevolen, zie voor contact mijn Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Ik ga hier wat meer vertellen over mijn zoektocht naar "Van der Hoog"jes.

Jaren geleden ben ik gestart omdat ik mijn achternaam wel een beetje vreemd vond. Het woord 'Hoog'  zegt eigenlijk helemaal niet zo veel en wat dat 'van der' dan te betekenen zou hebben??

Wat samenviel was eigenlijk mijn aanvankelijke gebruik van het internet voor bijv de roeiuitslagen. Door het roeien kon ik mijn eigen naam steeds makkelijker terugvinden, mn in de uitslagen. In eerste instantie voor de uitslagen van de roeiwedstrijden, maar alras zocht ik naar meer informatie.

 
 

Nu heb ik dan ongeveer 520 mensen uit het verleden gevonden die op één of andere wijze familiebanden hebben. Klik hier voor de lijst met namen uit die stamboom. Mijn zoektocht reikt nu tot het  begin met Cornelis Ariens van der Hoog uit 1695. Hopelijk kom ik nog verder. Dat is vooral afhankelijk van het ontsluiten van diverse bronnen (Doop Trouw en Begrafenis registers alsmede notarïele akten).

Maar dat zijn vooral de personen die er niet meer zijn. En eigenlijk is het net zo leuk te weten welke "van der Hoogjes" er nog zijn en levend en wel. Globaal genomen kan ik vanaf 1960 niets in de registers vinden, dus ben ik aangewezen op bijvoorbeeld een telefoonboek, facebook, hyves etc. Alleeen kan ik die personen niet direct in een stamboom invoeren want persoonlijke informatie (ouders, jaartallen, grootouders) is uiteraard (meestal) afgeschermd. Dat moet ik dus peroonlijk gaan vragen.

Bijvoorbeeld aan Merillyn Van Der Hoog, Bastiaan Van der Hoog, Lisa Van der Hoog, Jeroen Van der Hoog, Arjan Van der Hoog, Patrick Van der Hoog, Christina(L) Van der hoog, hen heb ik gevonden via Hyves.

Wat het steeds leuker maakt zijn natuurlijk de persoonlijke verhalen als die er nog zouden zijn. Van een aantal reeds overleden "van der Hoog"en zijn er best wel verhalen te vinden. Enerzijds omdat ze binnen de Nederlanden een markant figuur zijn geweest, anderzijds door het beschikbaar worden van allerlei notariële akten. Daar komt ook vaak een beroep in voor, of bezittingen.

Zie hier het korte verhaal over Pieter van der Hoog, (geboren 24 dec 1835 - overleden 4 sep 1906)

Een ander soort verhaal te maken uit de feiten uit diverse bronnen gaat over Ewoud van der Hoog, de scheeptimmerman uit Maassluis : Ewout van der Hoog (geboren 18 jan 1789 - overleden 25 okt 1857)

Ik ga proberen om die verhalen via dit menu-onderdeel neer te zetten.

En dan zijn er natuurlijk de verhalen van mensen die dat nog kunnen doen, waaronder ikzelf door deze website. Of het interressant is voor anderen dat zal ik in het midden laten. 

Via de steeds groter wordende gemeenschap van sociale netwerken, wil ik dan graag het familie-netwerk - ook een sociaal netwerk - terug in het leven roepen. Dat kan natuurlijk ook prima via Hyves, Facebook etc. , alleen wil ik het alleen maar in de stamboom verwerken. Wie vandaar uit kontakt wil zoeken met elkaar (alleen voor de "van der Hoogjes"), moet dat zelf weten en even aan mij vragen. Ik wil ook geen forum gaan maken o.i.d, ik probeer mijn stamboom te voltooien met nog levende "Van der Hoog"jes meer niet en wellicht komen daar wat leuke contacten uit voort.

 

positie 19
positie 16
positie 17
positie 18

Additional information